Category: Certifications


Many Software Organizations face a major challenge in delivering the projects/products within committed timelines and meeting customer expectations. In making a project success in meeting the KSF of the project, the team contribution in technical, domain and process areas play a significant role. The team must be competent enough in all the 3 areas in order to deliver efficiently and effectively.

A project will pose a major risk in competency if the team has fairly fresh inexperienced staff, new technology intro, lack of required skilled staff etc., which will hamper the project deliveries.

Deployment of the competency FW/development program helps the project & test teams to build competency in defined areas and gain confidence in deliveries and customer expectations.

Test team competency plays a vital role in the projects. The competency of the team has its impact on the quality of deliveries based on the expertise knowledge & skills present in the team members. Higher the competency in the team, the higher the efficiency and effectiveness in the deliveries.

The need for competency development arises due to the following reasons:

-High expectations from customer/management on project goals

-lack of sufficient knowledge & skill in the team

-new & inexperienced members in the team

-customer feedback on the quality of deliverables

-new technology/advancement introduced in the project

-lack of sufficient domain knowledge in team

-functional knowledge is average

-process needs to be improved.

-post release defects are high

-Testers involvement late in projects


Basis for competency development(CD):

Building competency is a continuous learning process and therefore, a competency development program needs to be in place. Competency Development has following 7 step process which is based on Deming’s PDCA.

Define Vision statement for the team

Brainstorm with the team and agree on a common vision statement, which maps to organization vision so that team has a common focus.

Define Mission statement

Brainstorm with the team and agree on a common mission statement, which is in line with the teams vision statement.

Identify primary focus areas for CD

Identify key focus areas for Development that will align with the project goals.

Eg:-Technical/Functional, Domain, Continuous process improvement, Non-functional etc..,

Define team charter

Allocate teams for each of the focus areas and nominate a taskforce lead for each of the teams. Taskforce lead will define the charter based on the discussion with the team members. (Charter will have the Goal, Scope, list of activities, timelines, Risks & Mitigation, Measurements.)

Define the list of activities with timelines

Identify the list of activities that will be performed by the task force during each quarter for all focus areas.

Review the charters

Taskforce lead will present the charters for review to the team. Once the review is complete, the task force will start working on CD plan.

Measurement on monthly basis

Taskforce lead will present to the management on monthly basis on the status of the tasks performed and the competency achieved.

Competency development tracker for all taskforce teams with the list of activities planned for that quarter is periodically tracked for closure.

Management must ensure to allocate atleast 2-3hrs/week in the weekly test estimate for the team for engaging in CD activity to reap positive results from the team.
Please let me know in case some other things can be added.

~Himanshu~

Advertisements

Test case is condition under which a tester determines if a requirement upon an application is satisfied. Test case is the testing document of QA engineer. This is his testing data. He prepares it in order to test functionality of application as better as possible.

Here are the main goals of test cases writing:

1) Test case tells what steps should be executed upon requirement to make sure that it works as intended

2) Test case keeps the testing data; tester always knows what data he should set up before testing (prerequisites)

3) Test cases are the base of knowledge about the requirement. When testers exchange features for testing they almost do not need knowledge transfer

4) Test case is the best way to show new testers how to test requirement

5) Due to test cases status QA Lead knows what is tested in application and what is not tested, what are the bug full areas, and what features are bug free.

Hi Readers,

Many of you have requested for some more sample papers.

So here is a site that offers free ISTQB practise exams http://www.patshala.com/istqb/

The IQTQB online tests on this site not only helps you to test yourself, they also help you learn. The best point here is that as soon as you give wrong answer their system will prompt you the right answer.

So just visit them

Regards,

Himanshu


This is a cry frequently heard as deadlines approach 😉 .
You can hear most of the managers screaming about this issue….
However there could be a number of answers:

1. The testers were not able to complete testing due to a new release being loaded.
2. The bug was not in an earlier release (reload that earlier release and see).
3. The bug could not be tested for earlier because some part of the release did not work and inhibited
the test’s ability to “see” the bug.
4. The bug was in some part of the system not originally planned for the release for which a test has
only just been written.
5. The bug was found while running some other test.
6. The bug was in a part of a system which was not the focus of testing.
7. The bug would have been found eventually, but the tester hadn’t run the test (which would have
found it) yet.
8. And yes, maybe if we’d been more thorough we’d have found that bug earlier.

Its always good to keep in place a corrective action in place so that the impact of the issue can be minimized and the stake holders and the client/s do not lose faith on you and your team.

Here is an artcle by Aashu Chandra my manager at Infogain (my previous company) about What to do if a bug has leaked into production?

Enjoy and let me know your thoughts on this.

Regards,

Himanshu

Every now and then I hear people saying that we don’t have enough time for testing or our estimates have gone wrong due to some resource issues, however we can resolve these things by doing risk analysis, we need to identify the areas where testing should be focused.
Since it’s rarely possible to test every possible aspect of an application, every possible combination of events, every dependency, or everything that could go wrong, risk analysis is appropriate to most software development projects.

This requires judgement skills, common sense, and experience. (If warranted, formal methods are also available.) Considerations can include:
– Which functionality is most important to the project’s intended purpose?
– Which functionality is most visible to the user?
– Which functionality has the largest safety impact?
– Which functionality has the largest financial impact on users?
– Which aspects of the application are most important to the customer?
– Which aspects of the application can be tested early in the development cycle?
– Which parts of the code are most complex, and thus most subject to errors?
– Which parts of the application were developed in rush or panic mode?
– Which aspects of similar/related previous projects caused problems?
– Which aspects of similar/related previous projects had large maintenance expenses?
– Which parts of the requirements and design are unclear or poorly thought out?
– What do the developers think are the highest-risk aspects of the application?
– What kinds of problems would cause the worst publicity?
– What kinds of problems would cause the most customer service complaints?
– What kinds of tests could easily cover multiple functionalities?
– Which tests will have the best high-risk-coverage to time-required ratio?

I hope this helps everyone.

Regards,

Himanshu

ISEB/ISTQB Sample paper2

1. Deciding How much testing is enough should take into account :-
i. Level of Risk including Technical and Business product and project risk
ii. Project constraints such as time and budget
iii. Size of Testing Team
iv. Size of the Development Team

a) i,ii,iii are true and iv is false
b) i,,iv are true and ii is false
c) i,ii are true and iii,iv are false
d) ii,iii,iv are true and i is false

2. Test planning has which of the following major tasks?
i. Determining the scope and risks, and identifying the objectives of testing.
ii. Determining the test approach (techniques,test items, coverage, identifying and interfacing the teams involved in testing , testware)
iii. Reviewing the Test Basis (such as requirements,architecture,design,interface)
iv. Determining the exit criteria.

a) i,ii,iv are true and iii is false
b) i,,iv are true and ii is false
c) i,ii are true and iii,iv are false
d) ii,iii,iv are true and i is false

3. Evaluating testability of the requirements and system are a part of which phase:-
a) Test Analysis and Design
b) Test Planning and control
c) Test Implementation and execution
d) Evaluating exit criteria and reporting

4. One of the fields on a form contains a text box which accepts alphabets in lower or upper case. Indentify the invalid Equivalance class value.
a. CLASS
b. cLASS
c. CLass
d. CLa01ss

5. In a system designed to work out the tax to be paid:
An employee has £4000 of salary tax free. The next £1500 is taxed at 10% The next £28000 is taxed at 22% Any further amount is taxed at 40% Which of these groups of numbers would fall into the same equivalence class?

a) £4800; £14000; £28000
b) £5200; £5500; £28000
c) £28001; £32000; £35000
d) £5800; £28000; £32000

6. Which of the following has highest level of independence in which test cases are :
a) Designed by persons who write the software under test
b) Designed by a person from a different section
c) Designed by a person from a different organization
d) Designed by another person

7. We use the output of the requirement analysis, the requirement specification as the input for writing :-
a) User Acceptance Test Cases
b) Integration Level Test Cases
c) Unit Level Test Cases
d) Program specifications

8. Validation involves which of the following
i. Helps to check the Quality of the Built Product
ii. Helps to check that we have built the right product.
iii. Helps in developing the product
iv. Monitoring tool wastage and obsoleteness.

a) Options i,ii,iii,iv are true.
b) ii is true and i,iii,iv are false
c) i,ii,iii are true and iv is false
d) iii is true and i,ii,iv are false.

9. Which of the following uses Impact Analysis most?
a) Component testing
b) Non-functional system testing
c) User acceptance testing
d) Maintenance testing

10. What is the expected result for each of the following test cases?

A. Citibank card member, holding a Silver room
B. Non Citibank-member, holding a Platinum room

a) A – Don’t offer any upgrade, B – Don’t offer any upgrade.
b) A – Don’t offer any upgrade, B – Offer upgrade to Gold.
c) A – Offer upgrade to Silver, B – Offer upgrade to Silver.
d) A – Offer upgrade to Gold, B – Don’t offer any upgrade.

11. Repeated Testing of an already tested program, after modification, to discover any defects introduced or uncovered as a result of the changes in the software being tested or in another related or unrelated software component:
a) Re Testing .
b) Confirmation Testing
c) Regression Testing
d) Negative Testing

12. Impact Analysis helps to decide :-a) How much regression testing should be done.
b) Exit Criteria
c) How many more test cases need to written.
d) Different Tools to perform Regression Testing

13. Functional system testing is:
a) testing that the system functions with other systems
b) testing that the components that comprise the system function together
c) testing the end to end functionality of the system as a whole
d) testing the system performs functions within specified response times


14. Consider the above state transition diagram of a switch.
Which of the following represents an invalid state transition?

a) OFF to ON
b) ON to OFF
c) FAULT to ON

15. Peer Reviews are also called as :-a) Inspection
b) Walkthrough
c) Technical Review
d) Formal Review

16. Consider the following statements:
i. 100% statement coverage guarantees 100% branch coverage.
ii. 100% branch coverage guarantees 100% statement coverage.
iii. 100% branch coverage guarantees 100% decision coverage.
iv. 100% decision coverage guarantees 100% branch coverage.
v. 100% statement coverage guarantees 100% decision coverage.

a) ii is True; i, iii, iv & v are False
b) i & v are True; ii, iii & iv are False
c) ii & iii are True; i, iv & v are False
d) ii, iii & iv are True; i & v are False

17. The Kick Off phase of a formal review includes the following :-
a) Explaining the objective
b) Fixing defects found typically done by author
c) Follow up
d) Individual Meeting preparations

18. Match every stage of the software Development Life cycle with the Testing Life cycle:i. Hi-level design a Unit tests
ii. Code b Acceptance tests
iii. Low-level design c System tests
iv. Business requirements d Integration tests

a) i-d , ii-a , iii-c , iv-b
b) i-c , ii-d , iii-a , iv-b
c) i-b , ii-a , iii-d , iv-c
d) i-c , ii-a , iii-d , iv-b

19. Which of the following is not phase of the Fundamental Test Process?a) Test Planning and Control
b) Test implementation and Execution
c) Requirement Analysis
d) Evaluating Exit criteria and reporting

20. Which of the following techniques is NOT a black box technique?
a) State transition testing
b) LCSAJ (Linear Code Sequence and Jump)
c) syntax testing
d) boundary value analysis

21. Success Factors for a review include :
i. Each Review does not have a predefined objective
ii. Defects found are welcomed and expressed objectively
iii. Management supports a good review process.
iv. There is an emphasis on learning and process improvement.

a) ii,iii,iv are correct and i is incorrect
b) iii , i , iv is correct and ii is incorrect
c) i , iii , iv , ii is in correct
d) ii is correct

22. Defects discovered by static analysis tools include :
i. Variables that are never used.
ii. Security vulnerabilities.
iii. Programming Standard Violations
iv. Uncalled functions and procedures

a) i , ii,iii,iv is correct
b) iii ,is correct I,ii,iv are incorrect.
c) i ,ii, iii and iv are incorrect
d) iv, ii is correct

23. Test Conditions are derived from :-
a) Specifications
b) Test Cases
c) Test Data
d) Test Design

24. Which of the following is true about White and Black Box Testing Technique:-
a) Equivalance partitioning, Decision Table and Control flow are White box Testing Techniques.
b) Equivalence partitioning , Boundary Value Analysis , Data Flow are Black Box Testing Techniques.
c) Equivalence partitioning , State Transition , Use Case Testing are black box Testing Techniques.
d) Equivalence Partioning , State Transition , Use Case Testing and Decision Table are White Box Testing Techniques.

25. Regression testing should be performed:
i. every week
ii. after the software has changed
iii. as often as possible
iv. when the environment has changed
v. when the project manager says

a) i & ii are true, iii, iv & v are false
b) ii, iii & iv are true, i & v are false
c) ii & iv are true, i, iii & v are false
d) ii is true, i, iii, iv & v are false

26. Benefits of Independent Testing
a) Independent testers are much more qualified than Developers
b) Independent testers see other and different defects and are unbiased.
c) Independent Testers cannot identify defects.
d) Independent Testers can test better than developers

27. Minimum Tests Required for Statement Coverage and Branch Coverage :-Read P
Read Q
If p+q > 100 then
Print “Large”
End if
If p > 50 then
Print “pLarge”
End if

a) Statement coverage is 2, Branch Coverage is 2
b) Statement coverage is 3 and branch coverage is 2
c) Statement coverage is 1 and branch coverage is 2
d) Statement Coverage is 4 and Branch coverage is 2

28. Minimum Test Required for Statement Coverage :-Disc = 0
Order-qty = 0
Read Order-qty
If Order-qty >=20 then
Disc = 0.05
If Order-qty >=100 then
Disc =0.1
End if
End if

a) Statement coverage is 4
b) Statement coverage is 1
c) Statement coverage is 3
d) Statement Coverage is 2

29. The structure of an incident report is covered in the Standard for Software Test Documentation IEEE 829 and is called as : –
a) Anomaly Report
b) Defect Report
c) Test Defect Report
d) Test Incident Report

30. Which of the following is the task of a Test Lead / Leader.
i. Interaction with the Test Tool Vendor to identify best ways to leverage test tool on the project.
ii. Write Test Summary Reports based on the information gathered during testing
iii. Decide what should be automated , to what degree and how.
iv. Create the Test Specifications

a) i, ii, iii is true and iv is false
b) ii,iii,iv is true and i is false
c) i is true and ii,iii,iv are false
d) iii and iv is correct and i and ii are incorrect

31. Features of White Box Testing Technique :-i. We use explicit knowledge of the internal workings of the item being tested to select the test data.
ii. Uses specific knowledge of programming code to examine outputs and assumes that the tester knows the path of logic in a unit or a program.
iii. Checking for the performance of the application
iv. Also checks for functionality.

a) i, ii are true and iii and iv are false
b) iii is true and i,ii, iv are false
c) ii ,iii is true and i,iv is false
d) iii and iv are true and i,ii are false

32. Which of the following is a part of Test Closure Activities?i. Checking which planned deliverables have been delivered
ii. Defect report analysis.
iii. Finalizing and archiving testware.
iv. Analyzing lessons.

a) i , ii , iv are true and iii is false
b) i , ii , iii are true and iv is false
c) i , iii , iv are true and ii is false
d) All of above are true

33. Which of the following will be the best definition for Testing :-a) The goal / purpose of testing is to demonstrate that the program works.
b) The purpose of testing is to demonstrate that the program is defect free.
c) The purpose of testing is to demonstrate that the program does what it is supposed to do.
d) Testing is executing Software for the purpose of finding defects.

34. Which of the following is not a type of incremental testing approach?a) Top down
b) Big-bang
c) Bottom up
d) Functional incrementation.

35. Drivers are also known as:
i. Spade
ii. Test harness
iii. Scaffolding
a) i , ii are true and iii is false
b) i , iii are true and ii is false
c) ii , iii are true and i is false
d) All of the above are true

36. Exit Criteria may consist of :-i. Thoroughness measures , such as coverage of code, functionality or risk
ii. Estimates of Defect density or reliability measures.
iii. Residual risk such as defects not fixed or lack of test coverage in certain areas
iv. Verifying the Test Environment.

a) iv is correct and i,ii,iii are incorrect.
b) i,ii,iii is correct and iv is incorrect
c) ii is correct and i,ii,iii are incorrect
d) iii and iv are correct and i,ii are incorrect

37. Which of the following helps in monitoring the Test Progress:-i. Percentage of Test Case Execution
ii. Percentage of work done in test environment preparation.
iii. Defect Information e.g. defect density, defects found and fixed
iv. The size of the testing Team and skills of the engineers

a) iv is correct and i,ii,iii are incorrect
b) i,ii,iii are correct and iv is incorrect
c) i,ii are correct and iii,iv are incorrect
d) i,iv are correct and ii , iii are incorrect

38. The selection of a test approach should consider the context :-i. Risk of Failure of the Project, hazards to the product and risks of product failure to humans
ii. Skills and experience of the people in the proposed technique, tools and methods
iii. The objective of the testing endeavor and the mission of the testing team.
iv. The size of the testing Team

a) i,ii,iii,iv are true
b) i,ii,iii are true and iv is false.
c) ii,iii,iv are true and i is false.
d) i,iv are true and ii, iii are false.

39. In case of Large Systems :-a) Only few tests should be run
b) Testing should be on the basis of Risk
c) Only Good Test Cases should be executed.
d) Test Cases written by good test engineers should be executed.

40. The Provision and Management of a controlled library containing all the configurations items is called asa) Configuration Control
b) Status Accounting
c) Configuration Identification
d) Configuration Identification

Answers :

1 c
2 a
3 a
4 d
5 d
6 c
7 a
8 b
9 d
10 d
11 c
12 a
13 c
14 c
15 c
16 d
17 a
18 d
19 c
20 b
21 a
22 a
23 a
24 c
25 c
26 b
27 c
28 b
29 a
30 a
31 a
32 c
33 d
34 b
35 c
36 b
37 b
38 b
39 b
40 a

Here is one of the papers that has been sent to me by Sam take a look

1 Which of the following is a major task of test planning?
A Determining the test approach.
B Preparing test specifications.
C Evaluating exit criteria and reporting.
D Measuring and analyzing results.

2 Which of the following statements is MOST OFTEN true?
A Source-code inspections are often used in component testing.
B Component testing searches for defects in programs that are separately testable.
C Component testing is an important part of user acceptance testing.
D Component testing aims to expose problems in the interactions between software and hardware components.

3 In a system designed to work out the tax to be paid: An employee has £4000 of salary tax free.
The next £1500 is taxed at 10%.
The next £28000 after that is taxed at 22%.
Any further amount is taxed at 40%.
To the nearest whole pound, which of these groups of numbers fall into three DIFFERENT equivalence classes?

A £4000; £5000; £5500.
B £32001; £34000; £36500.
C £28000; £28001; £32001.
D £4000; £4200; £5600.

4 Which of the following will NOT be detected by static analysis?
A Parameter type mismatches.
B Errors in requirements.
C Undeclared variables.
D Uncalled functions.

5 Which of the following test activities can be automated? i Reviews and inspections.
ii Metrics gathering.
iii Test planning.
iv Test execution.
v Data generation.

A i, iii, iv.
B i, ii, iii.
C ii, iv, v.
D ii, iii, v.

6 Which of the following is an objective of a pilot project for the introduction of a testing tool?
A Evaluate testers’ competence to use the tool.
B Complete the testing of a key project.
C Assess whether the benefits will be achieved at reasonable cost.
D Discover what the requirements for the tool are.

7 What is the MAIN purpose of a Master Test Plan?
A To communicate how incidents will be managed.
B To communicate how testing will be performed.
C To produce a test schedule.
D To produce a work breakdown structure.

8In a REACTIVE approach to testing when would you expect the bulk of the test design work to be begun?
A After the software or system has been produced.
B During development.
C As early as possible.
D During requirements analysis.

9 What is the objective of debugging? i To localise a defect.
ii To fix a defect.
iii To show value.
iv To increase the range of testing.

A i, iii.
B ii, iii, iv.
C ii, iv.
D i, ii.

10 Given the following decision table

What is the expected result for each of the following test cases?A.TC1: Fred is a 32 year old smoker resident in London
B.TC3: Jean-Michel is a 65 year non-smoker resident in Paris

A A – Insure, 10% discount, B – Insure, no discount.
B A – Don’t insure, B – Don’t insure.
C A – Insure, no discount, B – Don’t insure.
D A – Insure, no discount, B – Insure with 10% discount.

11 Which of the following are valid objectives for testing?
i.To find defects.
ii.To gain confidence in the level of quality.
iii.To identify the cause of defects.
iv.To prevent defects.

A i,ii, and iii.
B ii, iii and iv.
C i, ii and iv.
D i,iii and iv.

12 The process of designing test cases consists of the following activities:
i. Elaborate and describe test cases in detail by using test design techniques.
ii. Specify the order of test case execution.
iii. Analyse requirements and specifications to determine test conditions.
iv. Specify expected results.

According to the process of identifying and designing tests, what is the correct order of these activities?

A iii, i, iv, ii.
B iii, iv, i, ii.
C iii, ii, i, iv.
D ii, iii, i, iv.

13 What is the main purpose of impact analysis for testers?
A To determine the programming effort needed to make the changes.
B To determine what proportion of the changes need to be tested.
C To determine how much the planned changes will affect users.
D To determine how the existing system may be affected by changes.

14Which of the following requirements would be tested by a functional system test?
A The system must be able to perform its functions for an average of 23 hours 50 mins per day.
B The system must perform adequately for up to 30 users.
C The system must allow a user to amend the address of a customer.
D The system must allow 12,000 new customers per year.

15 In a system designed to work out the tax to be paid:
An employee has £4000 of salary tax free.
The next £1500 is taxed at 10%.
The next £28000 after that is taxed at 22%.
Any further amount is taxed at 40%.
To the nearest whole pound, which of these is a valid Boundary Value Analysis test case?

A £28000.
B £33501.
C £32001.
D £1500.

16 Which of the following defines the sequence in which tests should be executed?
A Test plan.
B Test procedure specification.
C Test case specification.
D Test design specification.

17 Given the following state transition

Which of the following series of state transitions below will provide 0-switch coverage?

A A, B, E, B, C, F, D.
B A, B, E, B, C, F, F.
C A, B, E, B, C, D.
D A, B, C, F, F, D.

18 Given the following decision table

What is the expected result for each of the following test cases?
A. Frequent flyer member, travelling in Business class
B. Non-member, travelling in Economy class

A A – Don’t offer any upgrade, B – Don’t offer any upgrade.
B A – Don’t offer any upgrade, B – Offer upgrade to Business class.
C A – Offer upgrade to First, B – Don’t offer any upgrade.
D A – Offer upgrade to First, B – Offer upgrade to Business class.

19 During which fundamental test process activity do we determine if MORE tests are needed?
A Test implementation and execution.
B Evaluating test exit criteria.
C Test analysis and design.
D Test planning and control.

20 What is the difference between a project risk and a product risk?
A Project risks are potential failure areas in the software or system; product risks are risks that surround the
project’s capability to deliver its objectives.
B Project risks are the risks that surround the project’s capability to deliver its objectives; product risks are
potential failure areas in the software or system.
C Project risks are typically related to supplier issues, organizational factors and technical issues; product risks
are typically related to skill and staff shortages.
D Project risks are risks that delivered software will not work; product risks are typically related to supplier issues,
organizational factors and technical issues.

21 Given the following specification, which of the following values for age are in the SAME equivalence partition?
If you are less than 18, you are too young to be insured.
Between 18 and 30 inclusive, you will receive a 20% discount.
Anyone over 30 is not eligible for a discount.

A 17, 18, 19.
B 29, 30, 31.
C 18, 29, 30.
D 17, 29, 31.

21 Considering the following pseudo-code, calculate the MINIMUM number of test cases for statement coverage, and the MINIMUM number of test cases for decision coverage respectively.

READ A
READ B
READ C
IF C>A THEN
IF C>B THEN
PRINT “C must be smaller than at least one number”
ELSE
PRINT “Proceed to next stage”
ENDIF
ELSE
PRINT “B can be smaller than C”
ENDIF

A 3, 3.
B 2, 3.
C 2, 4.
D 3, 2.

23 Which of the following is a benefit of independent testing?
A Code cannot be released into production until independent testing is complete.
B Testing is isolated from development.
C Developers do not have to take as much responsibility for quality.
D Independent testers see other and different defects, and are unbiased.

24 Which of the following tools is most likely to contain a comparator? A Dynamic Analysis tool.
B Test Execution tool.
C Static Analysis tool.
D Security tool.

25 Given the following State Table:

Which of the following represents an INVALID state transition?

A E from State S2.
B E from State S3.
C B from State S1.
D F from State S3.

26 Which of the following is a characteristic of good testing in any life cycle model?
A All document reviews involve the development team.
B Some, but not all, development activities have corresponding test activities.
C Each test level has test objectives specific to that level.
D Analysis and design of tests begins as soon as development is complete.

27 Which activity in the fundamental test process includes evaluation of the testability of the requirements and system?
A Test analysis and design.
B Test planning and control.
C Test closure.
D Test implementation and execution.

28 The following statements are used to describe the basis for creating test cases using either black or white box techniques:
i information about how the software is constructed.
ii models of the system, software or components.
iii analysis of the test basis documentation.
iv analysis of the internal structure of the components.
Which combination of the statements describes the basis for black box techniques?

A ii and iii.
B ii and iv.
C i and iv.
D i and iii.

29 What is typically the MOST important reason to use risk to drive testing efforts?
A Because testing everything is not feasible.
B Because risk-based testing is the most efficient approach to finding bugs.
C Because risk-based testing is the most effective way to show value.
D Because software is inherently risky.

30 Which of the following defines the scope of maintenance testing?
A The coverage of the current regression pack.
B The size and risk of any change(s) to the system.
C The time since the last change was made to the system.
D Defects found at the last regression test run.

31 Which is the MOST important advantage of independence in testing?
A An independent tester may find defects more quickly than the person who wrote the software.
B An independent tester may be more focused on showing how the software works than the person who wrote
the software.
C An independent tester may be more effective and efficient because they are less familiar with the software
than the person who wrote it.
D An independent tester may be more effective at finding defects missed by the person who wrote the software.

32 For testing, which of the options below best represents the main concerns of Configuration Management?
i. All items of testware are identified and version controlled;
ii. All items of testware are used in the final acceptance test;
iii. All items of testware are stored in a common repository;
iv. All items of testware are tracked for change;
v. All items of testware are assigned to a responsible owner;
vi. All items of testware are related to each other and to development items.

A i, iv, vi.
B ii, iii, v.
C i, iii, iv.
D iv, v, vi.

33 Which of the following would be a valid measure of test progress?
A Number of undetected defects.
B Total number of defects in the product.
C Number of test cases not yet executed.
D Effort required to fix all defects.

34 Which of following statements is true? Select ALL correct options
Regression testing should be performed:

i once a month
ii when a defect has been fixed
iii when the test environment has changed
iv when the software has changed

A ii and iv.
B ii, iii and iv.
C i, ii and iii.
D i and iii.

35 In which of the following orders would the phases of a formal review usually occur?
A Planning, preparation, kick off, meeting, rework, follow up.
B Kick off, planning, preparation, meeting, rework, follow up.
C Preparation, planning, kick off, meeting, rework, follow up.
D Planning, kick off, preparation, meeting, rework, follow up.

36 Which of the following are valid objectives for incident reports?
i. Provide developers and other parties with feedback about the problem to enable identification, isolation and correction as necessary.
ii. Provide ideas for test process improvement.
iii. Provide a vehicle for assessing tester competence.
iv. Provide testers with a means of tracking the quality of the system under test.

A i, ii, iii.
B i, ii, iv.
C i, iii, iv.
D ii, iii, iv.

37 Consider the following techniques. Which are static and which are dynamic techniques?
i. Equivalence Partitioning.
ii. Use Case Testing.
iii.Data Flow Analysis.
iv.Exploratory Testing.
v. Decision Testing.
vi Inspections.

A i-iv are static, v-vi are dynamic.
B iii and vi are static, i, ii, iv and v are dynamic.
C ii, iii and vi are static, i, iv and v are dynamic.
D vi is static, i-v are dynamic.

38 Why are static testing and dynamic testing described as complementary?
A Because they share the aim of identifying defects and find the same types of defect.
B Because they have different aims and differ in the types of defect they find.
C Because they have different aims but find the same types of defect.
D Because they share the aim of identifying defects but differ in the types of defect they find.

39 Which of the following are disadvantages of capturing tests by recording the actions of a manual tester?
i The script may be unstable when unexpected events occur.
ii Data for a number of similar tests is automatically stored separately from the script.
iii Expected results must be added to the captured script.
iv The captured script documents the exact inputs entered by the tester.
v When replaying a captured test, the tester may need to debug the script if it doesn’t play correctly.

A i, iii, iv, v.
B ii, iv and v.
C i, ii and iv.
D i and v.

40 Which of the following is determined by the level of product risk identified?
A Extent of testing.
B Scope for the use of test automation.
C Size of the test team.
D Requirement for regression testing.

Answers
Q No Ans
1. A
2. B
3. D
4. B
5. C
6. C
7. B
8. A
9. D
10. C
11. C
12. A
13. D
14. C
15. B
16. B
17. A
18. C
19. B
20. B
21. C
22. A
23. D
24. B
25. B
26. C
27. A
28. A
29. A
30. B
31. D
32. A
33. C
34. B
35. D
36. B
37. B
38. D
39. A
40. A